Anton 9 år: Medcoat har räddat mitt liv

För två år sedan blev Anton Larsson allvarligt sjuk. Det ledde till att han blev lungtransplanterad och i dag måste Anton ta 16 olika tabletter varje dag. En tredjedel av dessa mediciner är stora, illasmakande och svåra att svälja. Men tack vare tablettöverdraget Medcoat kan han ta sina mediciner utan problem.

– Medcoat har räddat mitt liv. Hade vi inte hittat det här hjälpmedlet hade jag inte fått i mig medicinen och då kanske jag inte levt idag, säger Anton 9 år.

Våren 2017 mådde Anton inte bra. Han blev snabbt andfådd och orkade knappt gå. Vid ett tillfälle svimmade han och föräldrarna tog honom till sjukhuset. Där hittade man inget fel på honom. Men några dagar senare vaknade Anton med en vilopuls på 130 och då åkte familjen till akuten. Där hade de turen att få träffa en hjärtspecialist som upptäckte att hjärtat var förstorat. Och Anton, som var i ett riktigt dåligt skick, fick vara kvar på sjukhuset för provtagning och observation.

– Jag började gråta när läkaren sa att jag måste stanna på sjukhuset, berättar Anton som blev kvar i två och en halv månad och hade både syrgas och hjärtbevakning under sjukhusvistelsen.

 

En ovanlig lungsjukdom

Det tog en månad innan man kunde ställa rätt diagnos, och under tiden försämrades Antons tillstånd. Han hade ont i hjärtat och han svimmade ofta i sängen på nätterna. Anton berättar att han fått sjukdomen Pulmonell hypertension. Pappa Krister förklarar:

Pulmonell hypertension betyder högt blodtryck i lungornas pulsådror. Anledningen till problemet uppstår är en slags lungkärlsförändring som täpper till blodets gångar genom lungorna. Det leder till att hjärtat måste pumpa hårdare tills det överbelastas och inget blod kommer fram överhuvudtaget. Den variant som Anton drabbades av är mycket ovanlig, framförallt hos barn och därför tog det tid för läkarna att fastställa diagnosen.

Under sommaren 2017 gick Anton knappt ut från sjukhuset. Han satt i rullstol och var försvagad. Det finns ingen medicin som hjälper när bindväven växer in blodkärlen och för att Antons blodkärl skulle slappna av fick han flera mediciner varav en kom via en pump i magen och gjorde mycket ont. Tack vare medicinerna mådde Anton bättre och han slapp syrgasen under en period.

 

Med Medcoat gick tabletterna lätt att svälja

– Det var jobbigt att äta så mycket mediciner. Flera av dem smakade illa och var stora. Ibland drack jag läsk eller tog en smaksatt yoghurt för att kunna svälja och slippa kräkreflexer. Den bästa medicinen var en kaliumtablett som vi la i tomatsoppa. Då smakade den bra och då gick det lätt att svälja, berättar Anton.

Problemen med att ta medicinen ökade. Större delen av dagen gick åt att försöka få Anton att svälja tabletterna. Det kunde ta två timmar att få ner förmiddagens dos och när Anton väl var klar, då var det dags för nästa dos.

– På sjukhuset fick vi tips om Medcoat, ett tablettöverdrag som gör det lättare att svälja och som maskerar smaken på medicinen. Det fungerade riktigt bra och Anton svalde alla tabletter utan några större problem. Nu sväljer han medicinerna på några minuter och vi slipper hålla på trixa med olika lösningar. Medcoat har avdramatiserat hela medicinintaget. Stressmomentet för oss finns inte längre. Och nu när Medcoat är en del av läkemedelsförmånen och Anton får den på recept så är den ju dessutom kostnadsfri, säger Krister.

I början av november 2017 blev Anton sämre och han sattes upp på en lista för lungtransplantation. Det är ungefär ett år sedan Anton fick nya lungor. En lite mer avancerad operation som tog nio timmar.

 

Stor skillnad med Medcoat

– Jag minns inte så mycket de första dagarna. Men jag kommer ihåg att jag hade slangar i halsen och i magen och en massa stora plåster tvärs över bröstkorgen. Mina nya lungor var lite ihopkletade så jag tyckte inte att det var lättare att andas i början, fast det kändes varmare på något sätt. Men jag mådde snabbt bättre så efter fem dagar fick jag lämna intensivvårdsavdelningen och flytta in på barnsjukhuset. Där fick jag stanna i en månad, berättar Anton.

Lungorna fungerar som dom ska och det finns inga tecken på avstötning. Den enda komplikationen som uppstått är att det bildats ärrvävnad på luftrören, men det kommer läkarna att kunna göra något åt. Anton mår jättebra efter omständigheterna och känner sig tacksam över sina nya lungor.

– Jag kommer att vara tvungen äta medicin livet ut. De flesta medicinerna är lätta att svälja men jag har kanske fem riktigt stora och illasmakande tabletter. Det är skönt att veta att Medcoat finns och gör livet lättare för mig, säger Anton.

 

Shopping cart
There are no products in the cart!
0