”Läkarna har sagt att guldmedicinen gör mig frisk ”

I början av november 2018 födde Angelica, 26 år, sitt tredje barn. Dagen innan förlossningen fick hon reda på att hennes dotter hade leukemi. Och nu några månader senare efter en tid med cytostatikabehandlingar och tunga mediciner vet familjen Svahn att deras dotter Isabelle, sex år, kommer att överleva och att risken för återfall är liten.

– Det gör ont när guldmedicinen kommer in i mitt blod men jag kommer inte att dö för guldmedicinen kommer att göra mig frisk, säger Isabelle.

Det är lite som om tiden stått stilla sedan den där förfärliga veckan i november 2018 när Angelica och Richards dotter blev akut sjuk i leukemi. Angelica var höggravid och väntade parets tredje barn. Värkarna startade dagen innan Isabelle skulle få sin första cytostatikabehandling. Vissa saker minns Angelica solklart. Andra dagar var det som om hon vandrade i en tjock dimma fylld av oro och ångest. Hon kunde inte riktigt ta in att hennes dotter hade fått en allvarlig sjukdom och kanske inte skulle överleva samtidigt som hon väntade ett nytt barn.

– Jag hade så gärna suttit och hållit Isabelle i handen under behandlingen. Det kändes inte rättvist mot henne att hon var allvarligt sjuk när hennes lillebror Billy skulle födas. Men när vattnet gick var jag tvungen att ta mig till förlossningen. Min man sprang mellan våra rum i korridorerna på sjukhuset och försökte finnas där för både mig och Isabelle. Det var verkligen helt absurt det som skedde dom där dagarna. Men tack och lov har både jag och Richard en stor familj och uppslutningen runt oss och våra barn har varit stor, berättar Angelica.

 

Snabb diagnos

Läkarna kunde konstatera att Isabelle hade en leukemi med bästa oddsen att överleva. Men alla är medvetna om att risken finns att cancern kommer tillbaka.

– Mitt i allt elände släppte chocken och vi bestämde oss för att livet inte kan vänta en enda sekund till. Isabelle hade alltid önskat sig en hund så Richard köpte henne en mops den veckan, berättar Angelica.

Personalen på barncanceravdelningen vid Östra sjukhuset i Göteborg är alltid ärliga, de döljer ingenting för varken barn eller föräldrar.

– Här pratar man om döden och de är fantastiska på att berätta vad som händer i kroppen när man har leukemi och vad medicin åstadkommer i kroppen. Till exempel så kallar de cytostatikabehandlingen för guldmedicinen så att barnen inte ska se det som ett gift som kommer in i kroppen, berättar Angelica.

Isabelle har inte tyckt om att ta flytande medicin, det tycker hon smakar illa. Därför har hon fått tabletter, men dessa har inte varit lätta att svälja. Men personalen på barncanceravdelningen hade en lösning för det också. Det kom med tablettöverdraget Medcoat som gör det både godare och lättare att svälja.

– Med Medcoat kan Isabelle svälja alla tabletter utan problem. Kortisontabletterna smakar riktigt illa men Medcoat maskerar tablettens smak och Isabelle föredrar den med jordgubbssmak. Drageringen gör att den blir hal i munnen och det ökar salivbildningen, vilket gör det enklare att svälja. När man svalt tabletten löser drageringen upp sig snabbt. Förut var vi tvungna att bekosta Medcoat själva och vi betalde över 1 000 kr i månaden eftersom Isabelle åt så mycket medicin, men nu är den receptbelagd så den kostar oss ingenting, berättar Angelica.

 

Ser fram emot skolstarten i höst

Angelica och Richard är hemma på heltid för vård av allvarligt sjukt barn. Leon som idag är fyra år på går dagis ibland när det inte går kräksjuka eller influensa så att han kommer hem och smittar sin storasyster. Isabelle som inte har kunnat gå så mycket i skolan i vinter kommer att gå in i en lättare fas av medicinska behandlingar under sommaren. Därför tror Angelica att skolstarten i höst kommer att gå bra.

– Det skulle vara roligt om jag kunde gå i skolan mer, framförallt gillar jag skolmaten. Men jag är så glad över min hund som jag leker med hemma. Hon heter Lilly. Vi springer omkring och busar när jag orkar. Jag gillar också hästar och när jag får för mamma så åker vi till stallet så jag får rida, säger Isabelle.

Livet före och efter Isabelles leukemidiagnos kommer aldrig att bli detsamma. För Angelica blev Isabelles sjukdom ett uppvaknande. Hon har fått ett betydligt större tålamod och tycker ofta att människor blir upprörda över småsaker. Via sorgen har hon faktiskt känt större lycka och glädje än vad hon tidigare gjort i sitt liv.

– Jag blev gravid med Isabelle redan när jag var 19 år och Richard 26 år. Min längtan efter att få fler barn var stor. Att kunna känna kärlek och samhörighet och få möjligheten att umgås med dem man älskar är den största lyckan man kan önska sig, avslutar Angelica.

Facebook-sidan “Isabelles kamp mot cancern”

Familjen startade Facebook-sidan för att alla som är intresserade ska kunna följa Isabelles resa. Men också för att sprida information om barncancer och samla in pengar till barncancerfonden.  Angelica säger att Isabelle vill samla in pengar för att forskarna ska kunna forska fram ”glasögon” till ”guldmedicinerna” så att barn som drabbas i framtiden ska få skonsammare behandling än vad hon får nu och inte få lika kraftiga biverkningar eller behöva tappa håret.

Vill man bidra till Isabelles egen insamling till barncancerfonden, så följ nedan länk, insamlingen hålls öppen till sommaren 2021.

www.barncancerfonden.se

 

Shopping cart
There are no products in the cart!
0